Alan Adı Nedir?
Alan adı; Alan adı, bir web sitesinin internet üzerindeki adı ve adresidir. Alan adları, “ip adresi” denilen, bilgisayarların birbirini tanımasını sağlayan numara sisteminin basitleştirilmiş ve akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halidir. Örneğin www.google.com,www.yahoo.com, www.bing.com, www.alanadipazar.com, www.yandex.com gibi.
ICANN Nedir?
ICANN, Internet Corporation for Assigned Names and Numberskelimelerinin kısaltılmış halidir.Türkçe açılımı ise İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumudur. internetin iş dünyası, teknik, akademik ve kullanıcı gruplarının geniş katılımıyla oluşturulmuş kâr amacı gütmeyen bir özel sektör kuruluşudur. ICANN'ın görevi, interneti çalıştırmak değil, aksine, merkezi bir koordinasyon gerektiren teknik, idari ve politika geliştirme görevlerini koordine etmektir. Bu kapsamda ICANN domain kayd etme işini belirlediği politikalar çerçevesinde bir takım firmalar aracılığı ile yaptırmaktadır. www.goodaddy.com, www.ihs.com.tr, www.isimtescil.net, www.yoncu.com gibi.
Alan Adı (Domain) Sorgulama Nedir?
Açacağımız site için almayı düşündüğümüz alan adının kayıtlı olup olmadığını, kayıtlı ise ne zaman, kim tarafından kayd edildiğini araştırmaya alan adı sorgulama denir. İşte bana göre asıl sorunda burada başlıyor. Günümüzde alan adı kayd etme işini yaban yüzlerce yerli ve yabancı firma var. Bazı firmalar direkt ICANN onaylı, bazıları ise direkt onaylı olan firmaların alt bayisi şeklinde faaliyet göstermekte. Tavsiyem direkt ICANN onaylı firmalar ile çalışmanız, onların sayfalarından sorgu yapıp kayd etmenizdir. Burada asıl dikkat edilmesi gereken husus alan adının boş olup olmadığını kontrol ettiğiniz sitenin sorguları arka planda veri tabanına kayd edip etmediğidir. Ne demek şimdi? Örneğin kendinize hobi amaçlı bir site açacaksınız, veya işletmeniz var onun için site kurmayı düşünüyorsunuz. Oturdunuz bilgisayarın başına açtınız alan adı sorgulama sitesini, almayı düşündüğünüz ismi sorgu alanına yazdınız. Baktınız alan adı boş, kayd edilebiir yazıyor. Dediniz biraz daha araştırayım belki daha güzel bir isim bulurum veya o an işiniz çıktı sonra kayd ederim. İstediğiniz alan adının boş olmasının verdiği mutlulukla sayfayı kapattınız. Bir müddet sonra tekrar almak için bilgisayarın başına oturdunuz. Yazdınız artık kesin alacağınız alan adını sorgu kısmına, sorgula dediniz. Fakat sorgulattığınız alan adı kayd edilemez yazıyor. İşte kırılma noktası burası oluyor. Bu durumda birkaç ihtimal akla geliyor.
1-Alacağınız alan adı çok bilindik, herkesin almak istediği bir alan adıdır,
2-Tesadüfen denk gelmiş alınmıştır. (Çok zayıf bir ihtimal olsa da)
3.Sorgu yaptığınız sitenin arka planda alan adı sorgulamalarınızı kayd edip, bu alan adının sizin için önemli olduğunu tahmin edip kayd etmeleridir.
İlk iki ihtimal için yapacak bir şey yok. Ama 3.ihtimal için tedbir alabilirsiniz. Duyulmamış, marka haline gelmemiş aracı firmalarla çalışmayın. Tabi her firmayı aynı kefeye koyamayız, işini gerçekten layıkıyla yapan firmalar vardır. Ama iyi araştırmak lazım. Bu alanda faaliyet gösteren marka olmuş çok firma var. www.name.com, www.godaddy.com, www.dropcatch.com, www.snapnames.com gibi. Bu firmalar yabancı olmalarından dolayı siteler İngilizce. Eğer temel düzeyde İngilizce bilginiz varsa, yönetim panelini kullanabilecekseniz bu firmalarla çalışın derim. Eğer İngilizce bilginiz yoksa www.ihs.com.tr, www.isimtescil.net, www.natro.com.tr gibi firmalardan da alan adı sorgulatıp kayd edebilirsiniz.
Alacağınız domain Türkçe karakter barındırıyorsa veya tr uzantılı ise (com.tr, gen.tr, net.tr, org.tr, biz.tr gibi) www.nic.tr sitesinden almanızı tavsiye ederim.
Yukarıda anlattıklarımız alacağımız alan adının boş olup olmadığını kontrol etmeye ve boşsa da kayd edebileceğimiz sitelere yönelikti. Bir de sadece mevcut olan adının sorgulatıldığı siteler vardır. Mesela benim sıkça kullandığım www.sorgu.com, www.whois.com.tr gibi.
Aslında anlatılanların özü bilmediğiniz, sorgularınızın arka planda kayd edilmediğinden emin olmadığınız siteleri kullanmamanızdır. Umarım faydalı bir yazı olmuştur.
Bir önceki yazımız olan “Jenerik Domain Nedir” konusu da okumanızı tavsiye ederim.
22 Mayıs 2015, Cuma