Backorder Nedir?

Backorder Nedir ? , Backorder Nasıl Yapılır ? ve En iyi Backorder Firmalarını ayrıca Backorder yani kelime anlamı olarak olarak “ön sipariş” anlamına gelen sistemin biz domain yatırımcıları için ne derece önemli olduğunu ve bilinmeyen tüm yönlerini ayrıntılarıyla resimli olarak anlatacağım. Buyurun Makalemize…

Merhaba Arkadaşlar.

Bir Domain Yatırımcısı için olmazsa olmaz en önemli konu takip edip almayı düşündüğü domainin başkaları tarafından alınmadan önce kendisinin almasıdır.

Bu konuda maalesef Türkiye’de hiç bir yerde bu şekilde detaylı bir anlatımı bulamazsınız bunun nedeni ise çok basittir “Beğendiğiniz domainin başka birisi tarafından alınması” ihtimali. Şahsen blogumu takip edenler bilecektir Blog’un açıldığı ilk günden bu güne Backorder bölmesi sürekli boş idi bunun sebebi blogta gösterdiğim emeğin değerini bulup bulamayacağı korkusu idi üstüne vereceğim bu bilgilerle Domain yatırımlarım da kendime yeni rakipler çıkarma korkusuydu ancak bu konuları artık aşan birisi olarak kaleme aldığım bu makale; değerini bulsun yada bulmasın, sizlerin desteğini alsın yada almasın tarihe bir not düşmek adına kaleme almış bulunmaktayım. Umarım sizler için yararlı bir makale olur.

Bu konumuzda sizlere düşen domainleri almanızı sağlayan Backorder Hizmetinden bahsedeceğiz. Ancak konuyu bir yazı dizisi şeklinde yayınlamayı düşünüyorum. Farklı firmalar için resimli anlatımlar her hafta eklenecek. İsterseniz öncelikli olarak bu Backorder sisteminin nasıl ortaya çıktığına kısaca bir değinelim.

Backorder Nedir ?

Domain Sektörü kaydedilen ilk domainle birlikte (15 Mart 1985 Symbolics.com) hızla büyümüş ve bu büyümenin sonucunda farklı talep ve istekler oluşmaya başlamıştır. Domain Firmaları müşterilerine farklı hizmetler sunmak için yarışırken SnapNames.com 2000 yılında müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda “Backorder” iş modelini Domain Yatırımcılarının hizmetine sunmaya başlamıştır.

Backorder : Domain yatırımcısı tarafından kaydedilen bir domainin süresi uzatılmadığında diğer Domain yatırımcıları tarafından “Ön Sipariş” mantığıyla çalışan ve Domaini boşa düştüğü anda Domain Firmaları sayesinde almanızı sağlayan bir hizmettir.

Snap Names Domain Piyasası için bu yeni hizmeti 2000 yılında sunmaya başladığında diğer Domain Firmaları içinde örnek bir model konumuna gelmiştir. Ancak ilk bu firma tarafından ortaya çıkan Domain Backorder Hizmetinin eksikleri yok değildir.

SnapNames bu hizmeti 2000 yılında müşterilerine verirken Domain Yatırımcılığının altın kuralı “ilk gelen alır” mantığını Domain Backorder Hizmeti içinde uygulamaya almıştır. Bunun sonucunda Domain Yatırımcıları takip ettikleri domainleri ilk Backorder yapabilmek için kıyasıya bir mücadele içine girmişlerdir.

Bu eksik uygulamanın farkına varan ENOM şirketi Backorder Hizmetine ufak bir dokunuşla günümüzde kullanılan Backorder Hizmetini müşterilerine sundu. Bu ufak dokunuş SnapNames’ten farklı olarak domaini Backorder yapmış kişiler arasından en yüksek teklifi verene Domainin hak sahipliğinin verilmesiydi.

Esasta asıl hedeflenen amaç bu sektörün her evresinde insanların rekabet halinde olmasını sağlayarak Backorder ile yakalanan domainin belirli bir fiyattan değilde taban fiyat sabit olmak şartı ile müşterinin belirlediği fiyattan satıp daha fazla kar etmekti.

Bu tam anlamıyla başarılı bir hamleydi çünkü günümüzde hala bu sistem kullanılmakta hatta bazı Domain Backorder Firmaları işi daha ileriye götürerek eğer o firmada üyeliğiniz varsa; birden fazla kişinin Backorder yaptığı domainlerin ihalelerine katılmanıza imkan sağlıyor.

En iyi Domain Backorder Firmaları

Günümüzde Backorder Firmaları çalışma mantığı bakımından ikiye ayrılmakta bunları aşağıdaki gibi sınıflandırabiliriz.

  • Backorder(Ön Sipariş) ücretini sizden peşin alan firmalar ve  
  • Domain firma tarafından yakalandığı takdirde sizden bu hizmetin ücretini alan firmalar.

Bu katagorilendirmeyi ben kendim bu şekilde yapıyorum ve şahsen öncelik tercihim Domaini yakaladıktan sonra benden ücret talep eden firmalar olmakta.

Nedenine gelecek olursam günde yüzlerce domain backorder yapan birisi olarak bu kadar büyük bir sermayeyi almadığım domainler adına firmada tutmayı istemeyişimdir.

Aşağıda kullandığım En İyi Backorder Firmalarını sizler için derledim. Burada sırasıyla En iyi Backorder firmalarını ve bu firmalarda backorder nasıl yapılır bunları bulabileceksiniz. Bu listedeki bulunan Backorder Firmaları ücretlendirmeyi domaini sizin için yakaladıktan sonra yada yapılan ihaleyi siz kazandığınız takdirde sizden tahsil etmektedir.

1- Namejet.com: Sürekli olarak kullandığım Backorder firmalarından bir tanesidir. .

2- SnapNames.com: Sürekli olarak kullanıyordum ancak 2016 Nisan ayında aldıkları bir kararla Namejet firması ile Backorder konusunda birleşme kararı aldı. Bu sayede her iki firmada da birden Backorder yapma ihtiyacım kalmadı.Detaylı anlatım ve Resimli açıklamalara buradan ulaşabilirsiniz. (Daha Sonra Eklenecek)

3- Pheenix.com: Türkiye’de bu sistemi kullanan ilk kullanıcıydım belkide bilinmez ama bu sistem sayesinde bir çok domaini tek başıma yakaladım. Sistem daha sonrasında Backorder sistemine yeni bakış getirerek devrim niteliğinde yeni adımlar attı. Detaylı anlatım ve Resimli açıklamalara buradan ulaşabilirsiniz. (Daha Sonra Eklenecek)

4- Dropcatch.com: Bununla tanışmam baya değişik olmuştu sistem daha deneme aşamasındayken bir davet teklifi almıştım yöneticisi tarafından tabiki ilk günleri olduğu için kabul etmemiştim. Kısa bir süre sonra hatalı olduğumu anlayıp test grubu içerisine girmiştim ilk başlarda çok başarılı olan sistem sonrasında Huge Domains ile bir anlaşma imzaladı ve onlarında teklif verdigi domaine eğer sizde teklif vermişseniz min. teklif fiyatı üzerinden bu firmaya direk olarak aktarmaya başladı. Bu benim için kötü olmuştu ama sistem olarak hala çok başarılılar. Detaylı anlatım ve Resimli açıklamalara buradan ulaşabilirsiniz.(Daha Sonra Eklenecek)

5- Dynadot.com: Başarılı olan bir başka Backorder firması uzun yıllardır çalışmaktayım ve herhangi bir problemle karşılaşmadım. Detaylı anlatım ve Resimli açıklamalara buradan ulaşabilirsiniz.(Daha Sonra Eklenecek)

6- Namepal.com: Backorderzone.com un Namepal’a satıldıktan sonra bu firmanın adını duyar oldum. Backorderzone sonrası benim için yeni bir firma olduğu için pek kullandığım söylenemez ancak sizler için bir inceleme yaptım. Detaylı anlatım ve Resimli açıklamalara buradan ulaşabilirsiniz.(Daha Sonra Eklenecek)

7- Godaddy.com: Kullanmayı yıllar önce bıraktığım hakkım var diye önceleri Backorder yaptığım ancak Backorder yapmama rağmen onlardan daha hızlı domain kaydettiğim tek Backorder hizmeti. Bu yüzden pek detaylı anlatıma girmek istemiyorum. Backorder yapabilmeniz için hizmete önce para ödemelisiniz sonrasında aldığınız hak kadar Backorder yapabilirsiniz yani önce para karşılığı 1 yıllık domain backorder hizmeti alıyorsunuz 1 domain için sonra bunu kullanıyorsunuz.

Resimli Backorder nasıl yapılır konusunu açıklamak için her firmaya ayrı bir makale yazmak zorunda kaldım. Bunun sebebi bu konun daha çok uzamasını engellemek ve konuyu bir yazı dizisine çevirmekti. Firma açıklaması içerisinde bulunan linklere tıklayarak Resimli Backorder nasıl yapılır sorusuna cevap bulabilirsiniz.

Umarım bilmeyenler için faydalı bir yazı olmuştur.

Saygılarımla,

İyi günler, bol kazançlı domainler.

 

Kaynak: www.bilgedomain.com